torsdag 3 april 2014

Löjligt lycklig

över att det är vår.


Det är som att hela min själ vaknar upp igen. Trots att jag inte fullt ut förstått hur illa det varit under hela den långa vintern. Inte förrän nu när den äntligen är över. Varför utsätter jag mig för det när min själ är så jublande lycklig när den får leva i sol och värme tillsammans med alla fantastiska färger och blommor och fåglar som kvittrar i samma glädje som jag känner. Det är dumt att inte följa sin önskan, det är dumt att låta en sådan stor del som vintern är av ett år att stjäla så mycket av min glädje och energi. Det är inte bara dumt, det är vansinne. Men, men, nu är vi igenom och jag tänker njuta så mycket jag bara orkar.


Dagens skrivinspiration handlar om att skapa komplexa karaktärer. Ellen Block ger oss åtta steg för att skapa en karaktär som är intressant att följa i en berättelse. Steg ett är att skapa basen, utseende, namn och ålder. Steg två är vad karaktären vill, vad är målet. Steg tre är motivation, varför vill karaktären det han/hon vill. Vad är det som driver karaktären. Vad har han/hon att vinna på att komma fram till sitt mål. Steg fyra är vad som står på spel för karaktären, vad händer om han/hon inte lyckas nå sitt mål. Steg fem är hinder, både inre och yttre. Man måste ha tillräckligt många hinder i sitt manus för att få berättelsen blir spännande. Karaktären ska göra en fängslande resa. Steg sex är att skapa karaktärens bakgrund. Både positiva och negativa saker. Steg sju är att ge karaktären brister. Brister som gör det svårare för karaktären att nå fram till målet. Steg åtta är karaktärens relationer i berättelsen. Skapa spännande relationer som gör berättelsen intressant och dramatisk.

6 kommentarer:

 1. Det är fantastiskt med vår!
  Intressant, många bra frågor att besvara för att skriva ett manus.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt underbart med vår!
   Jag håller med och det var många bra tips på hur man bygger upp en karaktär. Tips är alltid välkomna! :)
   Kram!

   Radera
 2. Ja, varför utsätter man sig för detta mörker, det undrar jag ofta! Förmodligen gör jag det för att jag är lite för "omodig". Barnen har kompisar, går i skolan, vi har bra hus och jobb. Ja, du vet. Men ändå...Bad faktiskt maken kolla efetr utlandstjänst i Florida nu i vintras men det fanns bara i England och det var inte vad jag ville. Jaja, nu är ju våren här och den härligaste tiden ligger framför oss. Det är bara att njuta! Trevlig helg:o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar det inte alls, det är så mycket tid som går åt till att längta till något annat. Hos oss är det maken som trivs bäst i gamla Sverige. Och barnen är ju mitt i sina utbildningar. Själv skulle jag inte tveka en sekund att flytta om jag fick chansen. :)

   Radera
 3. Ja våren! Den är underbart bländande där jag sitter och skriver. Gillar att sitta här och knipa ihop ögonen för man kan ju inte stänga ute ljuset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våren är verkligen härlig! Allt känns plötsligt möjligt igen.

   Radera