fredag 14 februari 2014

Att vara feminist borde vara självklart

för alla? Hur kan feminismen ha gått för långt när vi inte ens är i närheten av jämlikhet?


Här är inlägget jag inte tänkte göra, bara av den anledningen att så många redan gjort det så bra. Men för varje snedvridet, aningslöst inlägg i debatten behövs det motvikter. Ju fler desto bättre. Så här kommer min motvikt:

Till Blondinbella och dina gelikar!

Det är lätt att raljera när någon har skottat vägen framför en. Med svett, blod och tårar. Orden du väljer att kränka dem som stått upp för och fortfarande står upp för dig och alla kvinnor är bara sorgliga och säger mer om dig än de gör om feminister. En tidsmaskin skulle sitta perfekt för att skicka tillbaka dig till en tid då du skulle stå och veva i en kastrull samtidigt som barnen hänger runt benen. Du skulle vara sliten och gammal redan vid 25 år och utan någon egentlig dröm om något annat, eftersom du inte skulle ha tid för det. Eller säg att du hade turen att vara en av de få som var förmögna. Då skulle du sitta med ditt korsstygnsbroderi och tänka på vad du skulle be tjänstefolket att göra för mat till kvällen, för något annat får du inte lägga dig i. Du är ju kvinna.

Att med en högklackad Manolo Blahnik trampa på dem som kämpat för dig och dina rättigheter är inte okej. Inte på något plan. Att ta över och förvalta det som de tidiga feministerna lyckats med borde vara en självklarhet för alla. Du kanske lever i en illusion om att feminismen har spelat ut sin roll och kanske känns det så för dig just nu. Men alla lever inte i den "verkligheten". Dessutom är det tack vare de feminister som kämpade för kvinnors rättigheter förr som du har all den frihet du har i dag. Du borde känna tacksamhet för den istället för att raljera om kränkta medelklasskvinnor. Men det är inte färdigt, vi har så mycket kvar. Jag är glad över att du har rätten att uttrycka dina åsikter fritt. Den rätten har många feminister kämpat för. Men jag är ännu gladare över att få ha och har en annan åsikt än den du har.

Alla borde vara feminister. Kvinnor har fortfarande enormt mycket att kämpa för. Lika lön, lika rätt till höga poster, att kunna känna sig trygga ute på gatorna, att slippa bli våldtagen och sedan trampad på i rätten, att bli lyssnad på med respekt. Jag skulle kunna hålla på i oändlighet. För män borde det räcka med alla kvinnor de har i sin närhet. Deras fruar, deras barn, deras barnbarn och alla kvinnor i kommande generationer. Tänk om vi hade jämlikhet och vi slapp strida om lika rättigheter, tänk vad mycket annat trevligt vi skulle kunna hålla på med då. Tillsammans! På samma villkor.

Att säga att man inte är feminist är som att sitta på toaletten och inte göra något för att det är ju ganska bra ändå.

Vänligen
Inte överhuvudtaget kränkt medelklasskvinna, feminist, jämlikhetssträvare och så stolt över det.

2 kommentarer: