onsdag 26 november 2014

Norrsken


Jag har läst Norrsken av Frida Skybäck.

Boken beskrivs såhär:
"När Cecilia Stiernfors återvänder hem till herrgården Rosenlund är hon inte längre densamma. Var hon har varit och vad hon har gjort är höljt i dunkel. Endast föräldrarna och hon själv känner till sanningen.
Djupt olycklig drar Cecilia sig undan sina yngre systrar, skriver och drömmer om att bli författare. Hon har alltid varit annorlunda. aldrig passat in i mallen för hur en ung adelsdam ska bete sig, och nu råder inget tvivel om att hon är en besvikelse för föräldrarna som är ivriga att få henne bortgift.
De hittar en lämplig kandidat i adelsmannen Jacques Rousseau, men Cecilia har inte lyckats glömma sin ungdomskärlek Ludvig. Varför försvann han egentligen? Kommer hon någonsin att kunna älska någon annan? Och hur länge ska hon lyckas bevara sin hemlighet?"

Det är spännande att läsa historiska romaner. Intressant att få följa människor i en annan tid. I Norrsken får vi följa en svensk adelsfamilj vilket är extra roligt. Det var inte alltid lätt att leva förr i tiden och särskilt inte för kvinnor. På många sätt inser man hur lyckligt lottad man är att få leva just nu, även om det finns mycket kvar att nå fram till vad gäller jämställdhet även i vår tid. I den här berättelsen får vi följa Cecilia som tampas med sin nutid och sin vilja att få följa sitt eget hjärta. Hemligheter som tär på livet för dem alla, fast på olika sätt. Kärlek som får kvävas, på mer än ett sätt, och våndan över att tvingas leva med konsekvenserna av de val som görs.

Boken börjar såhär:
"Det är svårt att bli övergiven. Svårt att vara helt ensam. Ibland händer det saker som man inte rår för."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar